14 lipca 2018

7 najpopularniejszych włoskich makaronów


         W kanonie kuchni włoskiej istnieje 7 przepisów na makarony, które z pewnością zna każdy Włoch. Wśród nich znaleźć można również te doskonale znane i lubiane przez Polaków. Sekretem przygotowania dobrego makaronu, nieodbiegającego od włoskiego pierwowzoru, jest ugotowanie go w odpowiedni sposób i użycie dobrych jakościowo oraz świeżych składników.

1. Carbonara

Spaghetti Carbonara to dość ciężka i kaloryczna potrawa, ale jej wyjątkowy smak rekompensuje wszystko, bo dobrze zrobiona carbonara to prawdziwa poezja dla podniebienia. Podstawowym składnikiem carbonary jest wędzony boczek podsmażony na oliwie z oliwek. Do tego dochodzi pokrojona w kostkę cebula i ubite jajka, które należy wymieszać do momentu ścięcia z odcedzonym makaronem i boczkiem. Znakomitym dopełnieniem potrawy jest starty parmezan.



2. Pesto alla Genovense

Pesto alla Genovense to wyjątkowo aromatyczny, zielony sos prosto z włoskiej Genui, który podawany jest najczęściej z makaronem. Jego nazwa, czyli “pesto” pochodzi od słowa pestare, co w tłumaczeniu oznacza “deptać”. Jest to jednocześnie sposób przygotowywania potrawy. Pasta alla Genovese przygotowuje się cierpliwie mieszając ze sobą i “ugniatając” podstawowe składniki, które składają się na sos, czyli: listki bazylii, oliwę z oliwek, czosnek, parmezan i orzeszki piniowe. W wersji pierwotnej do pesto dodawano jeszcze fasolkę szparagową i młode ziemniaki. Dziś w wielu miejscach we Włoszech danie to składa się wyłącznie z sosu i makaronu.

3. Spaghetti con la bottarga

Bottarga to nic innego jak suszona ikra. Może być z tuńczyka lub cefala morskiego. Potocznie zwana jest kawiorem Morza Śródziemnomorskiego. Niektórzy uważają, że w smaku przypomina suszone anchovies. Bottargę spożywa się jako przystawkę, ale także w połączeniu z makaronem (spaghetti con la bottarga). Przygotowanie bottargi nie jest wymagające. Wystarczy ugotować makaron al dente, dodać oliwę z oliwek i sproszkowaną bottargę. Bottarga doskonale również smakuje pokrojona w cienkie plasterki położone na grzance posmarowanej oliwą z oliwek lub masłem.

4. Bucatini z ricottą i pistacjami

Kolejny prosty do przyrządzenia, ale jednocześnie bardzo smaczny włoski makaron to bucatini z ricottą i pistacjami. Ricotta, czyli biały włoski ser w połączeniu z pistacjami to bardzo udany i smaczny duet, o czym doskonale wiedzą Sycylijczycy, skąd ta potrawa się wywodzi. Ricottę i pistacje warto dodatkowo podkręcić odrobiną czosnku i bazylią.

5. Spaghetti al tonno

Do klasyki należy też makaron z tuńczykiem. Przyrządzenie takiego makaronu nie zajmie nam więcej niż 15 minut. Spaghetti lub penne należy wymieszać z usmażonym na patelni czosnkiem, peperoncino, pomidorami z dodatkiem świeżej bazylii i dodanym na końcu tuńczykiem. Taki obiad w towarzystwie lampki białego wina z pewnością przeniesie nas do słonecznej Italii.

6. Spaghetti z białymi szparagami

Makaron i białe szparagi w sosie cytrynowym to doskonale połączenie. Ponieważ w tym daniu szparagi odgrywają pierwsze skrzypce ważne jest, aby były młode i tylko dobrej jakości. Danie nie tylko świetnie wygląda, ale i jeszcze lepiej smakuje.

7. Lasagna

Listę zamyka lasagna, czyli wielkie płaty makarony przekładane sosem. Lasagne z bolońskim sosem, parmezanem i beszamelem to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych dań kuchni włoskiej. Aromatyczny i mocno pomidorowy smak z ziołowymi akcentami pozwala przenieść się do smaków pięknej Italii. Dziś można zjeść już wiele odmian tej potrawy - lasagne ze szpinakiem, grzybami, łososiem, czy w wersji wegetariańskiej.

Na czym polega fenomen kuchni włoskiej?

Kuchnia włoska jest bardzo prosta, a przy tym wyjątkowo smaczna. Potrawy charakteryzuje mała ilość składników, która często sprowadza się do maksymalnie 4-5. Jest to również kuchnia zdrowa, zbalansowana, przywiązująca dużą wagę do jakości składników. Kuchnia włoska w dużej mierze jest kuchnią domową, łatwą do odtworzenia, a jej dania może zrobić praktycznie każdy bez wyjątkowych zdolności kulinarnych. 

Artykuł przygotowała pizzeria Capri New z Krakowa specjalizująca się w pizzy, burgerach, sałatkach i makaronach na dowóz.

Lubicie włoską kuchnię?

Miłego weekendu!



13 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkie potrawy z makaronami. Porównując makarony typowo włoskie, a nasze jest zdecydowana różnica :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lasagne mogłabym jeść bardzo często :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie makarony, ale jak wszystko musze i je jesc z umiarem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Odwiedzajac czesto Wlochy, zauwazylam ze jako najpopularniejsze kluchy to Spaghetti Napoli (lub Bolo) a z pizzy oczywiscie Margarita :) A teraz dzieki Tobie kochana mam ochote na makaron, a jestem na diecie auuuuuuuuuu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne podsumowanie - makaronów , sposobu ich wykorzystania.
    Pozdrawiam serdeczne.
    Krystyna
    zapraszam do mojej strony
    www.krystynaczarnecka.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. We Włoszech makarony jedzą zamiast zup, jako pierwsze danie i o ile ogólnie lubie makaony tak wtedy miałam ich dość :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pewnie, uwielbiam włoską kuchnię, ale na makaronach się za bardzo nie znam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam carbonarę <3 Jak jestem w nowej włoskiej knajpie to jest to dla mnie wyznacznik smaku, zawsze próbuję jako pierwsze danie. Jak dla Gesslerowej schabowy :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. Najbardziej przepadam za lasagne, ale i carbonarę uwielbiam:).

    OdpowiedzUsuń
  10. Oho, widzę że czas odświeżyć nieco przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam kuchnię włoską, i makarony ♥

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, kiedy odwiedzasz to miejsce i zostawisz ślad. Proszę, tylko nie spamuj linkami i prośbami o wspólną obserwację. Przy okazji trafię i na Twój blog. Zastrzegam sobie usuwanie komentarzy ze spamem.

Copyright © 2015 W Blasku Marzeń.
Szablon dostosowany przez: KAROGRAFIA