29 listopada 2018

Jaśmin jako składnik kosmetyków - jakie wykazuje działanie?


         Olejek jaśminowy znany jest od czasów starożytnych, jednak jego szersze zastosowanie, a tym samym uznanie dla szczególnych właściwości zostało odkryte właściwie dopiero w dwudziestym wieku. Do tego czasu sam kwiat jaśminu stanowił i kojarzył się ogólnie bardziej z miłością lub romansem niż z rośliną leczniczą.

Jaśmin co ciekawe kwitnie jedynie w nocy. Z wyglądu jest drobny oraz niepozorny. Posiada charakterystyczny, silny i słodkawy zapach. Z kwiatów jaśminu królewskiego lub też lekarskiego pozyskuje się już sam drogocenny olejek jaśminowy, który stosowany jest z powodzeniem nie tylko w aromaterapii czy kosmetologii, ale także jest składnikiem niemal wszystkich wysokiej jakości perfum. Istotą jest tu sam skład olejku, który zawiera kwas benzoesowy, aldehyd benzylowy, aldehyd benzoesowy, alkohol benzylowy, indol, benzyl, benzoesan, cis-3-heksenylu, cis-jasmon, ceosol, eugenol, farnezol, geraniol, linalol, antranilan metylu, p-krezol, nerol, gamma terpineolu, nerolidol, isohytol i phytol, dzięki czemu wykazuje też pozytywne właściwości zdrowotne. Poza kosmetyczne zastosowanie produkt ten ma szczególnie dla osób, które mają zniszczoną, łuszczącą, odwodnioną lub po prostu suchą cerę. Bardzo skutecznie działa na włosy, Pomaga w ich rozczesywaniu, a także sprawia, że stają się one niewiarygodnie miękkie oraz błyszczące. Olejek jaśminowy używany jest też, kiedy dręczy nas łupież, lub skóra głowy jest tak sucha, że męczymy się, notorycznie drapiąc się po skórze głowy. Niestety w przypadku niektórych osób, które są uczulone na tę substancję, olejek jaśminowy może wywoływać reakcje alergiczne.


Myliłby się ten, kto sądzi, że olejek jaśminowy znajduje zastosowanie tylko w samej kosmetyce lub jej zdrowotnej odsłonie. Ma on kilka innych zalet i potrafi wpływać na zdrowie człowieka w dość niecodziennych aspektach. Większość z nas zapewne nie wie, że produkt ten silnie zwiększa libido oraz pomaga leczyć inne problemy natury seksualnej. Łagodzi bóle głowy, migreny oraz bóle brzucha i jelit. Wykazuje działanie żółciopędne. Działa antyseptycznie i dezynfekująco, a także silnie uspokaja, relaksuje i ułatwia zasypianie.

Znajduje też zastosowanie jako środek, który skutecznie zmniejsza ryzyko depresji poporodowej, a dla kobiet po porodzie stanowi pomoc, jeśli chodzi o wspomaganie laktacji. Jednocześnie jaśmin zapobiega powstawaniu nowotworów piersi i macicy i przynosi ulgę w kaszlu, astmie, dusznościach oraz w trakcie przeziębienia i grypy. Udrażnia nos i drogi oddechowe. Działa przeciwdepresyjnie, wyraźnie poprawia samopoczucie i napędza do działania. Wykazuje działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwwirusowe. Co ciekawe przynosi ulgę kobietom cierpiącym na nieregularne i bolesne miesiączki, a także na przedwczesną menopauzę. Wspominając o zaletach, które niesie ze sobą olejek jaśminowy w zakresie dbałości o naszą skórę, należy też zauważyć, że środek ten skutecznie redukuje blizny powstałe na skutek trądziku, rozstępy czy inne blizny różnego pochodzenia, a jednocześnie opóźnia procesy starzenia się skóry.

Artykuł powstał we współpracy z ziaja.com

Pozdrawiam! 




14 komentarzy:

  1. Ciekawe czy jaśmin faktycznie pozytywnie działa na migrenowców, bo przecież zapachy działają często drażniąco :D Przynajmniej na mnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś nie lubi tego zapachu, to na pewno. Nie na wszystkich działają drażniąco przy migrenie, ale to zależy od osoby :)

      Usuń
  2. Ja cierpię na migreny od lat, ale zapach jaśminu drażni mnie niemiłosiernie. Olejków nie wachalam może jednak by tak nie było. Muszę to sprawdzić 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie kojarzę za bardzo kosmetyków u siebie z jaśminem...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja samego zapachu jaśminu nie znoszę ale w połączeniu z innymi już bardzo lubię :D Nie wiedziałam, że ma tyle fajnych właściwości :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jaśmin jako składnik perfum, w kosmetykach jeszcze się nie spotkałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bardzo lubię hydrolat jaśminowy i o ile początkowo zapach mnie drażnił, to jak się skończył, było mi trochę szkoda :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem teraz czy miałam kiedykolwiek, jakikolwiek kosmetyk z jaśminem...

    OdpowiedzUsuń
  8. o połowie z tych rzeczy nie wiedziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy wpis. Ale jak to ze wszystkim bywa, na jednych coś podziała a na drugich nie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja bardzo lubię kosmetyki z jaśminem :) Dobrze się u mnie sprawdzają :) I ten nieco duszący, charakterystyczny zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham jasmin, zawsze bedzie kojarzyl sie z moja ukochana babcia i jej ogrodem <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Hm..chyba nie stosuję, nie mogę go skojrzyć w kosmetykach. Ale już w herbacie tak. Nie wiedziałam o jego korzystnym działaniu na samopoczucie, że działa przeciwdepresyjnie też nie miałam pojęcia

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, kiedy odwiedzasz to miejsce i zostawisz ślad. Proszę, tylko nie spamuj prośbami o wspólną obserwację. Przy okazji trafię i na Twój blog. Zastrzegam sobie usuwanie komentarzy nie na temat, z autopromocją oraz linkami.

Copyright © 2015 W Blasku Marzeń.
Szablon dostosowany przez: KAROGRAFIA