3 grudnia 2018

I love honey.


        Sezon na pierniczki już się rozpoczął i wiele z nas przypomina sobie o miodzie jako niezbędnym składniku. Przydaje się on jednak nie tylko do wypieków, ale również przy leczeniu różnych schodzeń jak na przykład przeziębienia. Często jego cudowne właściwości wykorzystuje się również w kosmetyce.

Chociaż kaloryczność miodu wynosi około 300 kalorii/100gram, to warto zastąpić nim cukier choćby ze względu na jego właściwości zdrowotne.

Ceniony za właściwości zdrowotne miód przyspiesza gojenie się ran, leczy wrzody żołądka, obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy, leczy choroby wątroby i dróg żółciowych, koi nerwy i działa nasennie, a jednocześnie pobudza do pracy szare komórki. Ze względu na pochodzenie miodu, warto wiedzieć, który miód na jakie dolegliwości się przyda.

MIÓD AKACJOWY

Zawiera dużą ilość fruktozy, izoflawony, glikozydy. Ma bardzo jasną niemal przezroczystą barwę, bardzo wolno się krystalizuje. Przyśpiesza regenerację błon śluzowych żołądka, przez co zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy, a take wspomaga trawienie. Wykorzystuje się go również przy chorobach nerek oraz dróg moczowych. Posiada również działanie bakteriobójcze i moczopędne.

MIÓD GRYCZANY

Miód gryczany uzyskiwany jest z nektaru biało-różowych kwiatów gryki. Trudno jest pomylić ten miód z jego inną odmianą. Jego ciemny bursztynowy kolor  i płynna konsystencja po skrystalizowaniu żywcem przypominają herbatę. Łatwo też rozpoznaje się po ostrym, lekkocierpkim smaku. Znany na całym świecie ze względu na zawartość wzmacniającej naczynia krwionośne rutyny, dlatego poleca się go przy leczeniu między innymi miadżycy. Rutyna, która uszczelnia naczynia krwionośne działa również na przyspieszenie gojenia się ran. Bogata zawartość magnezu pomaga pozwala koić skołatane nerwy. Miód gryczany działa pozytywnie również na pamięć.

MIÓD LIPOWY

Miód lipowy jak nazwa wskazuje pochodzi z kwiatów lipy. Kolor jego jest jasnożółty, smak natomiast ostry z posmakiem lipy. Wspomaga leczenie przeziębień i grypy. Działa antybakteryjne, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Również łagodzi stres, reguluje sen oraz ciśnienie krwi.

MIÓD RZEPAKOWY

Miód ten pozyskiwany jest z kwiatów rzepaku. Słodki, z gorzkawą nutą, o słomkowej barwie. Zawiera olejki eteryczne, goryczki, witaminy, aminokwasy oraz dużą ilość glukozy. Szybko się krystalizuje, w wyniku jego kolor staje się niemal biały. Miód jest łagodny dla wątroby, ma właściwości detoksykacyjne. Stosuje się go przy chorobach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Działa również antyseptycznie, dzięki czemu przyśpiesza gojenie się ran oraz chroni przed zakażeniem.

MIÓD SPADZIOWY

Miód ten powstaje ze spadzi, jego źródłem są drzea i krzewy jak jodła, sosna, świerk, dąb, modrzew lipa, klon, brzoza, wierzba, głóg... Jego smak jest gorzkawy a kolor zielonkawy. Miód ten jest najmniej słodki ze wszystkich miodów. Ma on działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, stosowany jest również do produkcji syropów wykrztuśnych.


MIÓD WRZOSOWY

Miód wrzosowy pozyskiwany jest z kwiatów wrzosu. Barwę ma ciemnobrunatną, natomiast skrystalizowany jest pomarańczowy. Smak jego jest ostry i gorzki.  Wykorzystywany jest przy schorzeniach układu moczowego, kamicy nerkowej, leczy zapalenia jelit i biegunkę. Ze względu na działanie antyseptyczne leczy również choroby jamy ustnej. 

MIÓD WIELOKWIATOWY

Pozyskiwany z letnich kwiatów kwitnących w czerwcu i lipcu. Jest żółty, a po skrystalizowaniu ciemnieje na ciemnobrunatną barwę.  Bardzo słodki, dzięki czemu można użyć go mniej. Wykorzystuje się go przy leczeniu anemii, zapaleniu gardła, przeziębieniach, chorobach serca, reguluje ciśnienie krwi, pomaga przy alergiach, zwalcza także uczucie zmęczenia. 


ZASTOSOWANIE MIODU W PIELĘGNACJI SKÓRY I WŁOSÓW

Oprócz właściwości leczniczych miód ma również zastosowanie w pielęgnacji skóry bez względu na jej rodzaj. Nie znaczy to jednak, że nie potrafi uczulać, dlatego warto przed jego zastosowaniem wykonać próbę alergiczną na wewnętrznej części nadgarstka lub za uchem. Miód można też wykorzystać w maskach na włosy. Oto kilka prostych sposobów, które można modyfikować według własnych potrzeb i upodobań:

PRZY TRĄDZIKU I STANACH ZAPALNYCH SKÓRY

Nałożyć punktowo  na zmiany skórne niewielką ilość miodu na ok. 20 minut. Można też następnie przykryć to miejsce plaster. Następnie zdejmujemy i przemywamy skórę chłodną wodą.

DLA PIĘKNYCH UST

Wygładzi spierzchnięte usta jeśli do łyżeczki miodu dodamy 2 krople witaminy E, kilka kropel oleju np. kokosowego i kilka kropel cytryny. 

MASECZKA NAWILŻAJĄCA DO TWARZY

Wymieszaj dwie łyżki miodu z kilkoma łyzkami mleka lub jogurtu, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut. Następnie zmyj ciepłą wodą.

PEELING DO CIAŁA

Do jeszcze ciepłych fusów od kawy dodaj kilka łyżek miodu i dobrze wymieszaj. Następnie nakładaj na wilgotne ciało, masuj przez kilka minut, po czym umyj ciepłą wodą z dodatkiem delikatnego mydła. Tak przygotowany peeling nie tylko wygładzi, ale też wspomoże leczenie cellulitu. 

NA ZDROWE WŁOSY

Kilka łyżek miodu zmieszaj z ulubionym olejem, dodaj kilka łyżek soku z cytryny, wymieszaj, następnie nałóż na włosy. Po 30 minutach umyj włosy. 


Wpis trochę spóźniony, ale zawsze na czasie powstał w ramach akcji blogowej "Wspaniały Rok" organizowanej na blogu Twoje Źródło Urody Zapraszam również na blogi pozostałych uczestników akcji, zawsze znajdziecie tam coś ciekawego dla siebie. 

25 komentarzy:

  1. uwielbiam wszelkie miody :) choc chyba najbardziej spadziowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, ale sama nie wiem który najbardziej :)

      Usuń
  2. kosmetycznie miodu nie stosuję, ale mam kilka słoiczków różnych rodzajów, smakuję na zmianę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja rowniez Dorotko uwielbiam miod, w sumie bez roznicy jaki wazne zeby byl prawdziwy. Ja mam to szczescie, ze moj wujek jest pszczelarzem <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tak samo bez różnicy, bo lubię wszystkie. Ale Ci zazdroszczę!:D

      Usuń
  4. Ja również jestem fanką MIODU - w szczególności ze świeżym pieczywem oraz białym serkiem - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Biorę się w tym tygodniu za pierniczki, a miód uwielbiam i jem bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też już powinnam się zabrać, chyba zacznę robić u córki :D

      Usuń
  6. Moim ulubionym jest miód malinowy, bardzo lubię też wrzosowy, lawendowy i pokrzywowy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malinowy i pozostałe na pewno też uwielbiam :)

      Usuń
  7. Uwielbiam miód, zarówno w kwestii spożywczej, ale też jako maseczka np. do ust :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Każdy miód uwielbiam, jem codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Za samym miodem nie przepadam, ale czasami skuszę się na kanapkę posmarowaną odrobiną miodu, przy przeziębieniu dodaję do herbaty ;) Z przepisów skorzystam, jeśli pozwolisz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. moja corka potrafi wyjadac miod lyzkami ze sloika :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam miodek w każdej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja też uwielbiam :) a dzisiaj będę robić z córkami pierniczki z dodatkiem miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie w domu zawsze musi być słoik miodu. Teraz będziemy robić pierniczki, to szybko pójdzie i trzeba kupić następny.

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię miód jako dodatek do potraw i często go tak używam. Jako kosmetyk też mi się świetnie sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  15. Miód ma wszechstronne zastosowanie. Uwielbiam miód w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  16. też lubię takie prawdziwy miód, szczególnie do orzechowca ;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, kiedy odwiedzasz to miejsce i zostawisz ślad. Proszę, tylko nie spamuj prośbami o wspólną obserwację. Przy okazji trafię i na Twój blog. Zastrzegam sobie usuwanie komentarzy nie na temat, z autopromocją oraz linkami.

Copyright © 2015 W Blasku Marzeń.
Szablon dostosowany przez: KAROGRAFIA