Miód dla zdrowia i urody


            Jesienna aura sprzyja przeziębieniom, dzięki czemu częściej sięgamy po miód. Służy on jednak nie tylko do leczenia przeziębień, czy do wypieków.  Miód ma jeszcze mnóstwo innych zastosowań, także w kosmetyce. Dlaczego warto z niego korzystać?

Miód jest naturalnie czysty i bezpieczny  pod względem biologicznym i chemicznym. Pszczoły jako owady szczególnie wrażliwe na wszelkie zanieczyszczenia, gdy natrafiają na zanieczyszczony nektar (np. z chemicznie pryskanych roślin) giną. 

W swoim składzie zawiera mnóstwo różnorodnych pyłków, dzięki czemu działa uodparniająco. Przy już występujących alergiach warto jednak wziąć je pod uwagę.

Miód zawiera tak samo jak cukier mnóstwo kalorii, dlatego nie sprzyja odchudzaniu, natomiast występujące w jego składzie cukry proste, które są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi, są przetwarzane w energię, lub jako glikogen są odkładane w wątrobie, gdzie biorą udział w detoksykacji, obniżają działanie alkoholu, czy nikotyny, chronią również organizm przed  zanieczyszczeniami środowiska.


Oprócz cukrów prostych miód zawiera także mnóstwo cennych składników, przez co jest bardzo ceniony za właściwości zdrowotne. Leczy wrzody żołądka, obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy, leczy choroby wątroby i dróg żółciowych, koi nerwy i działa nasennie, a jednocześnie pobudza do pracy szare komórki. Nie wszyscy o tym wiemy, że miód również przyspiesza gojenie się ran. Nie każdy miód jest taki sam. Ze względu na jego pochodzenie, warto wiedzieć, który miód na jakie dolegliwości się przyda.


MIÓD AKACJOWY

Zawiera dużą ilość fruktozy, izoflawony, glikozydy. Wyróżnia się bardzo jasną niemal przezroczystym kolorem, bardzo wolno się krystalizuje. Przyśpiesza regenerację błon śluzowych żołądka, przez co zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy, a także wspomaga trawienie. Wykorzystuje się go również przy chorobach nerek oraz dróg moczowych. Miód ten posiada również działanie bakteriobójcze i moczopędne.


MIÓD GRYCZANY


Miód gryczany uzyskiwany jest z nektaru biało-różowych kwiatów gryki. Trudno jest pomylić ten miód z jego inną odmianą. Jego ciemny bursztynowy kolor i płynna konsystencja po skrystalizowaniu żywcem przypominają herbatę. Miód ten łatwo rozpoznaje się po ostrym, lekko cierpkim smaku. Jako znany na całym świecie ze względu na zawartość wzmacniającej naczynia krwionośne rutyny, polecany jest między innymi przy leczeniu na przykład miadżycy. Rutyna, która uszczelnia naczynia krwionośne działa również na przyspieszenie gojenia się ran. Bogata zawartość magnezu pomaga pozwala koić skołatane nerwy. Miód gryczany działa pozytywnie również na pamięć.


MIÓD LIPOWY


Miód lipowy jak nazwa wskazuje pochodzi z kwiatów lipy. Kolor jego jest jasnożółty, smak natomiast ostry z posmakiem lipy. Wspomaga leczenie przeziębień i grypy. Działa antybakteryjne, przeciwgorączkowo a także przeciwkaszlowo. Miód ten łagodzi również stres, reguluje sen oraz ciśnienie krwi.


MIÓD RZEPAKOWY

Miód ten pozyskiwany jest z kwiatów rzepaku. Jest słodki, ale wyróżnia się gorzkawą nutą, oraz słodkawą barwą. Zawiera olejki eteryczne, witaminy, aminokwasy oraz dużą ilość glukozy, która przydaje się do regeneracji w stanach wyczerpania organizmu. Szybko się krystalizuje, w wyniku czego osiąga niemal biały kolor. Miód ten jest łagodny dla wątroby, zmniejsza odczyn zapalny przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, ma również właściwości detoksykacyjne. Stosuje się go także przy chorobach serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, także przy stanach zapalnych układu moczowego. Działa również antyseptycznie, dzięki czemu przyśpiesza gojenie się ran oraz chroni przed zakażeniem. 

MIÓD SPADZIOWY


Miód ten powstaje ze spadzi, jego źródłem są drzewa i krzewy jak jodła, sosna, świerk, dąb, modrzew lipa, klon, brzoza, wierzba, głóg... Jego smak jest gorzkawy a kolor zielonkawy. Miód ten jest najmniej słodki ze wszystkich miodów. Ma on działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, stosowany jest również do produkcji syropów wykrztuśnych.


MIÓD WRZOSOWY


Miód wrzosowy pozyskiwany jest z kwiatów wrzosu. Barwę ma ciemnobrunatną, natomiast skrystalizowany jest pomarańczowy. Smak jego jest ostry i gorzki. Wykorzystywany jest przy schorzeniach układu moczowego, kamicy nerkowej, leczy zapalenia jelit i biegunkę. Ze względu na działanie antyseptyczne leczy również choroby jamy ustnej.


MIÓD WIELOKWIATOWY


Pozyskiwany z letnich kwiatów kwitnących w czerwcu i lipcu. Jest żółty, a po skrystalizowaniu ciemnieje na ciemnobrunatną barwę. Miód wielokwiatowy jest bardzo słodki, dzięki czemu można użyć go mniej. Wykorzystuje się go przy leczeniu anemii, zapaleniu gardła, przeziębieniach, chorobach serca, reguluje ciśnienie krwi, pomaga również przy alergiach, oprócz tego zwalcza uczucie zmęczenia.





ZASTOSOWANIE MIODU W PIELĘGNACJI SKÓRY I WŁOSÓW

Oprócz właściwości leczniczych miód ma również zastosowanie w pielęgnacji skóry bez względu na jej rodzaj. Nie znaczy to jednak, że nie potrafi uczulać, dlatego warto przed jego zastosowaniem wykonać próbę alergiczną na wewnętrznej części nadgarstka lub za uchem. Miód można też wykorzystać w maskach na włosy. Oto kilka prostych sposobów, które można modyfikować według własnych potrzeb i upodobań:

  • Trądzik i stany zapalne skóry: nałożyć punktowo na zmiany skórne niewielką ilość miodu na ok. 20 minut. Można też następnie przykryć to miejsce plaster. Następnie zdejmujemy i przemywamy skórę chłodną wodą.
  • Dla pięknych ust: wygładzi spierzchnięte usta jeśli do łyżeczki miodu dodamy 2 krople witaminy E, kilka kropel oleju np. kokosowego i kilka kropel cytryny.
  • Maseczka nawilżająca do twarzy: wymieszaj dwie łyżki miodu z kilkoma łyzkami mleka lub jogurtu, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut. Następnie zmyj ciepłą wodą.
  • Peeling do ciała: do jeszcze ciepłych fusów od kawy dodaj kilka łyżek miodu i dobrze wymieszaj. Następnie nakładaj na wilgotne ciało, masuj przez kilka minut, po czym umyj ciepłą wodą z dodatkiem delikatnego mydła. Tak przygotowany peeling nie tylko wygładzi, ale też wspomoże leczenie cellulitu.
  • Na zdrowe włosy: zmieszaj kilka łyżek miodu zmieszaj z ulubionym olejem, dodaj kilka łyżek soku z cytryny, wymieszaj, następnie nałóż na włosy. Po 30 minutach umyj włosy.

Kupując miód, dbamy nie tylko o nasze zdrowie i urodę, ale wspieramy również istnienie pasiek a tym samym życia pszczół, także naszego środowiska. Nie zapominajmy o tym! Macie jeszcze jakieś pomysły na spożywanie miodu? 

Dziękuję za przeczytanie mojego posta, zapraszam również na blogi pozostałych dziewczyn, gdzie również znajdziecie coś ciekawego dla siebie. 

Marzena - Naturalnie Piękna
Magda - Domowy Klimacik
Monika - Kosmetykofanki
Amelka - MelkaBlogerka
Tola - Świat Toli
Basia - Retromama
Aneta - Anszpi
Grażyna - Granivera

Milego poniedziałku! 🙂

Komentarze

  1. Uwielbiam miód, zarówno w posiłkach jak i pielęgnacji. Na włosy jeszcze nie próbowałam, najwyższy czas to zmienić. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie przepadam za miodem ( nie lubię go na kanapkach, twarogu itp) ale w herbacie, ciastach i jako dodatek do peelingu tak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam miód. Jem go przez cały rok.

    OdpowiedzUsuń
  4. Miody mają dużą prozdrowotną moc, każdy pomaga w innym schorzeniu. Ja najbardziej lubię miód akacjowy.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh I love the honey
    The properties are amazing

    OdpowiedzUsuń
  6. Własnie czytałam, że miód dodany do henny, pięknie nawilża włosy:)
    Jeszcze wypróbuję, bo zaczęłam hennową przygodę.
    Na twarz kiedyś stosowałam często. No i miód, to najłatwiejsza maseczka na usta:))
    Świetne zestawienie Dorotka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię miód, pod różną postacią i jako dodatek do herbaty, do koktajlu, jak i na kanapce, w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja lubiłam dodawać kiedyś miodu wielokwiatowego do serka naturalnego. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam spadź iglastą i grykę, dwa moje ulubione <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię miodek :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam serdecznie ♡
    Uwielbiam miód. Stosuję go w zasadzie tylko w kuchni, no bo herbatka i ciasto od razu nabierają głębi smaku jak tylko doda się miodu :) Na skórę jeszcze nie stosowałam, koniecznie musze spróbować :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam akacjowy i lipowy, ciągle go zjadam, efektu przytycia nie widzę. Chętnie wypróbuję go także w pielęgnacji np. na usta.

    OdpowiedzUsuń
  13. W tym roku zaopatrzyłam się w dość poważne zapasy miodu. Akurat znajoma z pracy ma pszczoły :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje włosy bardzo lubią miód z połączeniu z cytryną :) Sama czasami lubię sobie pojeść miodziku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam miód :) Miód naprawdę jest uniwersalny :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Miód u nas jest zawsze, cały rok na okrągło. Często piję herbatę z miodem :) Lubię też ciepłe piwo z miodem ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam miód, najczęściej w pielęgnacji wykorzystuje go do maseczek i właśnie pielęgnacji ust :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Jesienią i zimą używam miodu do słodzenia herbaty. W pielęgnacji z miodu robiłam peeling do ust

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie miód jest głównie do słodzenia herbaty i podzielę się czymś, o czym niedawno się dowiedziałam - miód traci właściwości w wysokiej temperaturze, najlepiej go dodawać gdy herbata ma około 35 stopni Celsjusza, czyli tyle, ile zazwyczaj panuje w ulu. :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

☆ Jest mi bardzo miło, kiedy odwiedzasz to miejsce i zostawiasz swój ślad. Jednak pamiętaj!

☆ KOMENTARZE ZAWIERAJĄCE LINKI, ADRESY BLOGA LUB REKLAMY NIE SĄ AKCEPTOWANE I TRAFIAJĄ DO SPAMU!

☆ Nie widzisz swojego komentarza? Prawdopodobnie pozostawiłaś w nim link. Zgodnie z obietnicą trafił do spamu. Szanuj cudzą pracę! Mam alergię na cwaniactwo.
☆ Zanim napiszesz komentarz, poświęć chwilę i przeczytaj cały post. Chyba, że lubisz się kompromitować.

Postaw mi kawę na buycoffee.to

instagram

Copyright © W Blasku Marzeń.