5 powodów, dla których warto jeść jeżyny

 

                Sezon na jeżyny to prawdziwa uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla naszej skóry, odporności, a nawet wzroku. Te drobne, ciemnofioletowe owoce skrywają w sobie potężną dawkę składników odżywczych, które warto włączyć do codziennej diety nie tylko latem.

1. Jeżyny dla urody

  • Jeżyny są bogate w antyoksydanty, zwłaszcza antocyjany. To właśnie 
  •   one nadają im tak intensywny kolor, a nam pomagają zachować młody wygląd. 
  • Neutralizują wolne rodniki, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia skóry i powstawania zmarszczek.
  • Bogata zawartość witaminy C  wspiera naturalną produkcję kolagenu, dzięki temu skóra staje się bardziej napięta, promienna i mniej podatna na oznaki zmęczenia.
  • Działanie przeciwzapalne jeżyny mogą wspomóc cerę problematyczną, skłonną do niedoskonałości i stanów zapalnych.

2. Dla zdrowych oczu 

Mało kto wie, że jeżyny są również sprzymierzeńcem zdrowego wzroku. Zawierają luteinę oraz wspomniane antocyjany, które mogą wspierać ochronę siatkówki i plamki żółtej przed uszkodzeniami wywołanymi przez światło niebieskie i stres oksydacyjny.

Regularne spożywanie jeżyn może pomóc w zmniejszeniu ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) oraz wspierać ostrość widzenia, zwłaszcza w słabym oświetleniu. Ogromne znaczenie ma również obecność w jeżynach witaminy A, która również odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

3. Dla zdrowia

W jednej porcji jeżyn znajdziesz imponującą dawkę potrzebnych dla zdrowia składników:

Błonnik wspiera trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Witamina K jest niezbędna dla zdrowych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi.
Magnez wspomaga układ nerwowy, pomaga w walce ze stresem i zmęczeniem.
Mangan wspiera metabolizm i regenerację skóry.

4. Idealna przekąska dla cukrzyków oraz osób z insulinoopornością

Jeżyny to jeden z najlepszych owoców dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Dlaczego?

Mają niski indeks glikemiczny (IG ok. 25–30) – oznacza to, że nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.
Zawierają dużo błonnika, który spowalnia wchłanianie glukozy z pożywienia i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru.
Bogate w antocyjany, które wspierają poprawę wrażliwości na insulinę, działają również przeciwzapalnie.
Dostarczają cennych mikroelementów bez "cukrowego obciążenia", dzięki czemu można je spokojnie wkomponować w codzienną dietę nawet przy ograniczeniach. To doskonała alternatywa dla słodkich przekąsek. Są pyszne sycące i bezpieczna dla poziomu glukozy.

5. Dla pracy mózgu

Regularne spożywanie jeżyn może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie mózgu i pamięć, co czyni je idealną przekąską dla osób pracujących umysłowo lub uczących się.

Jak włączyć jeżyny do diety?

Dodaj je do:

  • porannej owsianki lub jogurtu,
  • koktajlu z bananem i mlekiem roślinnym,
  • sałatki owocowej lub wytrawnej (świetnie komponują się np. z rukolą i kozim serem!),
  • zjedz je po prostu garściami jako zdrową przekąskę.

Możesz też zamrozić je na zimę, przez co zachowają większość swoich właściwości i będą cudownym dodatkiem do herbaty lub smoothie w chłodniejsze dni.

Jeżyny to nie tylko sezonowa przyjemność, ale też naturalny eliksir młodości, dobrego widzenia i zdrowia. Jeśli szukasz owocu, który zadba zarówno o Twoją skórę, oczy, jak i odporność – właśnie go znalazłaś!

Lubicie jeżyny? Jak najchętniej je jadasz, a może masz  jakiś fajny przepis? Daj znać w komentarzu!

Pozdrowienia! ☀️

Komentarze

Jeśli podobają się Tobie moje treści, będzie mi bardzo miło, jeśli wesprzesz mój blog 🙂

instagram

Copyright © W Blasku Marzeń.