3 grudnia 2019

Dla pięknej skóry, włosów i paznokci, ich przyjaciele i szkodniki


         Dla zachowania urody nie wystarczą same kosmetyki, nawet te o najlepszym składzie, ani nawet te sprowadzane zza oceanu. Mimo dostarczanych im często najdroższych kosmetyków, nasza skóra, włosy i paznokcie rozpaczliwie wołają o ratunek. Skąd pochodzi problem? Ano ze złego odżywiania, bo w tym codziennym pośpiechu nie zawsze dostarczamy im składników jakie nasza uroda oczekuje. Problemy skóry, włosów i paznokci, przedwczesne starczenie bardzo jasno obrazują braki i błędy w żywieniu. Jak zatem zadbać o swoją urodę, czego dostarczyć włosom, skórze i paznokci, dowiecie się czytając dalej.

WITAMINY

WITAMINA A (retinol) wykazuje silne działanie antyoksydaczyjne, co za tym idzie przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu. Redukuje proces rogowacenia naskórka, pobudza produkcję nowych komórek. Jej niedobór przyczynia się do suchości i łuszczenia się skóry. Prekursorem witaminy A jest betakaroten.

Główne źródła witaminy A znajdziemy w rybich tłuszczach (tran), wątrobie, pełnotłustym mleku, maśle, śmietanie, serach, żółtkach oraz warzywach i owocach o żółtej, pomarańczowej i zielonej barwie, np.: marchew, dynia, groszek zielony, fasolka szparagowa, koperek, morele, wiśnie.


WITAMINA B1 (tiamina) jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Przyśpiesza gojenie się ran, uśmierza ból i zmniejsza ryzyko ukąszeń przez komary. 

Główne źródła: drożdże, jaja, ziarno zbóż, pestki słonecznika, suszone owoce, orzechy. Dzienne zapotrzebowanie zapewni np. porcja wątróbki z kaszą gryczaną.

WITAMINA B2 (ryboflawina) - jej niedobór powoduje pękanie kącików ust oraz łojotok. Reguluje funkcjonowanie błon śluzowych i nabłonka naczyń krwionośnych, odgrywa ważną rolę w tworzeniu się czerwonych krwinek. Osoby żyjące w stresie potrzebują jej więcej, bo to ona umożliwia wydalanie nadmiaru adrenaliny.

Główne źródła: grzyby, mięso, wątroba, mleko, tłuste ryby, warzywa strączkowe. Dzienne zapotrzebowanie pokryje np. jajko na miękko, mała porcja twarożku i szklanka mleka.

WITAMINA B3 (niacyna) utrzymuje w dobrej kondycji skórę i zapewnia jej ładny koloryt, bo usprawnia przepływ krwi w naczyniach. 

Główne źródła: orzechy ziemne, otręby pszenne, wątróbka, tłuste ryby, drób, suszone brzoskwinie. Dzienne zapotrzebowanie zapewni np. porcja wędzonego łososia

WITAMINA B5 (kwas pantotenowy) ma duży wpływ na porost włosów i ich pigmentację, przyśpiesza regenerację komórek skóry i błon śluzowych. Uczestniczy w wytwarzaniu przeciwciał, steruje pracą hormonów. Niedobór witaminy B5 zdarza się rzadko i dotyczy osób, które jedzą głównie potrawy gotowane, białe pieczywo i używają dużo cukru. Jej brak nasila rogowacenie naskórka.

Główne źródła: wątróbka, czerwone mięso, ryby, jaja, otręby pszenne, sery dojrzewające, orzechy. Dzienne zapotrzebowanie: zapewni np. porcja pieczonego kurczaka lub garść orzechów laskowych.

WITAMINA B6 (pirydoksyna) koi podrażnienia skóry, wspomaga walkę z trądzikiem regulując pracę gruczołów łojowych. Witamina B6 jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek, przeciwciał i hormonów. Podnosi odporność organizmu i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Jej niedobór sprzyja stanom zapalnym skóry.

WITAMINA B7 (biotyna): Reguluje ona poziom cukru we krwi oraz zapewnia poprawny przebieg procesu przemiany materii. Jest potrzebna dla zdrowych kości, włosów i skóry. Niedobór biotyny zwiększa wydzielanie łoju, co może być powstawaniem trądziku, łupieżu, łuszczenia skóry. 

Główne źródła: żółtko jaj, mleko, ser, otręby, sardynki, łosoś, warzywa strączkowe, marchew, buraki, cebula, drożdże, pomidory, greipfrut, winogrona, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, pełne ziarna zbóż, soja.

WITAMINA B12 (kobalamina) odpowiada za prawidłowe spalanie tłuszczów, wspomaga produkcję czerwonych krwinek (zapobiega niedokrwistości i anemii złośliwej) oraz materiału genetycznego (synteza DNA i RNA). Witamina ta ma duży wpływ na przemiany metaboliczne tłuszczów i węglowodanów, funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiega zaburzeniom wzrostu. Zapasy witaminy B12 zgromadzone w wątrobie zdrowego człowieka wystarczają na pokrywanie potrzeb organizmu przez 3 lata. Na niedobór witaminy narażeni są wegetarianie oraz osoby z zaburzeniami wchłaniania w jelitach. 

Główne źródła: wątroba, ryby, mięso, mleko, żółtko jajka. Dzienne zapotrzebowanie zapewni już pół szklanki mleka lub ugotowane na twardo jajko.

WITAMINA (kwas askorbinowy) jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy. Bierze udział w produkcji kolagenu i podstawowych białek, w przemianach tłuszczów, cholesterolu. Ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów. Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, przyspiesza mikrokrążenie, neutralizuje wolne rodniki. Niedobór może powodować pękanie naczyń krwionośnych, powodowanie teleangiektazji. 

Główne źródła: owoc dzikiej róży, czarna porzeczka, papryka, brukselka, kalafior, szpinak, truskawki, kiwi, cytrusy, pomidory. Dzienne zapotrzebowanie zaspokoi np. niewielka papryka lub szklanka soku z czarnej porzeczki.

WITAMINA D(kalcyferol): jej głównym źródłem witaminy jest jej synteza przez skórę pod wpływem promieni słonecznych. Łagodzi stany zapalne skóry, jej niedobór powoduje łamliwość włosów i paznokci. Produkty bogate w Wit. D to tran, śledź, makrela, łosoś, mleko, jajko.


WITAMINA E (tokoferol) nazywana witaminą młodości, przeciwdziała starzeniu się komórek, zapobiega utlenianiu  witaminy A, pobudza metabolizm tkanki łącznej, chroni warstwę lipidową naskórka, neutralizuje wolne rodniki. Jest to antyutleniacz o wyjątkowej mocy, który uniemożliwia wolnym rodnikom niszczenie włókien kolagenowych, które odpowiadają za jędrność skóry. Odnawia lipidy międzykomórkowe, nazywane cementem skóry, wzmacnia naczynia krwionośne. 

Główne źródła witaminy E: oleje roślinne tłoczone na zimno, migdały, orzechy ziemne, orzechy włoskie, sałata, kapusta, szprotki, masło, olej słonecznikowy. oliwa z oliwek, kiełki pszenne, nasiona słonecznika. Dzienne zapotrzebowanie zaspokoi np. surówka z kapusty posypana obficie płatkami migdałowymi lub 3 łyżki oleju sojowego tłoczonego na zimno.

WITAMINA K (filochinan) – bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, uszczelnia śródbłonki naczyń krwionośnych i zmniejsza ich kruchość, zapobiega tworzeniu się pajączków i poprawia koloryt skóry. Zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Witamina K to grupa związków, do której należą: witamina K1 (jej źródłem jest pożywienie), K2 (wytwarzana przez bakterie jelitowe) i K3 (produkowana sztucznie). Główne źródła: jarmuż, szpinak, brukselka, brokuły, sałata, rzeżucha, kalafior, pomidory. Dzienne zapotrzebowanie zapewni np. sałatka z pomidora, jarmużu i liści szpinaku.

KOENZYM Q10 nazywany również „eliksirem młodości”, zapobiega starzeniu się skóry, chroni komórki, likwiduje wolne rodniki. 

Naturalnym i bogatym źródłem koenzymu są ryby (makrela, łosoś, sardynki), oraz surowe mięso wołowe.

NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 

Ich niedobór powoduje zmiany skórne, zapalenie skóry, zwiększenie utraty wody, pogorszenie procesu gojenia się ran. Produkty bogate w NNKT to ryby morskie, oleje z ryb morskich, olej lniany, rzepakowy, kukurydziany, sojowy, orzechy, pestki.



MIKROELEMENTY

Cynk poprawia wygląd i kolor skóry, wspomaga gojenie się ran. Jego niedobór nasila wypadanie włosów, pogarsza stan paznokci.  Produkty bogate w cynk to krewetki, chleb razowy, kasza gryczana, pestki dyni, chude mięso, orzechy, ostrygi, wołowina.

Krzem przyspiesza gojenie oparzeń posłonecznych, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie oraz przeciwtrądzikowo. Stosuje się go do leczenia trądziku różowatego, wspomaga również leczenie grzybic. Bierze udział w tworzeniu włókien kolagenowych. Niedobór tego pierwiastku znacznie pogarsza wygląd i kondycję naszej skóry, która  staje się szara, szybciej się starzeje.  Niedobór krzemu powoduje zmniejszenie odporności na stany zapalne i alergie.

Główne źródła: kasze, płatki owsiane, banany, owoce morza, mleko, przetwory mleczne, drób, buraki, marchew, pietruszka, także czysta źródlana woda.

Siarka zapewnia odpowiedni koloryt skóry, mocne i gęste włosy. Niiedobór tego mikroelementu powoduje bladość skóry, złą kondycję i wypadanie włosów, łamliwość paznokci. Produkty bogate w siarkę to jaja, brokuły, awokado, rzodkiewka, groch, fasola.

Selen utrzymuje skórę w dobrej kondycji, neutralizuje substancje szkodliwe powodujące starzenie się skóry, usuwa przebarwienia, uelastycznia i poprawia jędrność. Działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie oraz chroni przed promieniami UV. Warto jednak wiedzieć, że nadmiar selenu jest toksyczny, ponieważ powoduje uszkodzenie skóry, oraz czarnienie skóry i paznokci. Selen znajduje się w mięsie, kukurydzy, kiełkach zbożowych, otrębach, produktach pełnoziarnistych, rybach morskich, warzywach strączkowych, ziarnach słonecznika, grzybach, pomidorach, orzechach.

Żelazo zapewnia prawidłową budowę i odbudowę skóry, paznokci i włosów. Niedobór prowadzi do anemii, bladości skóry, osłabienia odporności, co za tym idzie osłabienie kondycji włosów skóry i paznokci.

Główne źródła: czerwone mięso, ryby, twaróg, orzechy, brokuły, szpinak, krewetki, żółtko jaja, mleko.


FLAWANOIDY

Związki pochodzenia roślinnego, chronią przed szkodliwym promieniowaniem, działają przeciwzapalnie,  pomagają zachować młody wygląd skóry.


Ich źródłem są warzywa i owoce, zielona herbata oraz gorzka czekolada. Aby mieć piękną skórę, w diecie nie może zabraknąć pomidorów, papryki, cebuli, brokułów oraz owoców cytrusowych, jabłek, jagód, czarnych porzeczek i winogron.




SZKODNIKI DLA SKÓRY 

Trzeba również pamiętać, że oprócz wartościowych produktów, są również te działające na szkodę naszej urody, utratę kondycji skóry, włosów i paznokci, przyspieszające starzenie.


Cukier biały zaburza aktywność hormonów, enzymów, powodują zwiększenie wydzielania sebum, zmianą jego składu, osłabieniem mieszków włosowych, które skutkują wypadaniem włosów. 
Cukier osłabia też kondycję naszej skóry, która w konsekwencji ulegając glikacji białek traci na właściwościach struktury kolagenu i elastyny. Skóra w efekcie traci jędrność i elastyczność, w efekcie szybciej się starzeje, pojawiają się zmarszczki. 
Warto też wiedzieć, że kukurydza, pszenica, słodkie przekąski, oleje rafinowane w wysokich temperaturach, przetworzona żywność, alkohol, mąka, sól, margaryna w nadmiernych ilościach działają na niekorzyść naszej urody. Na niekorzyść naszego wyglądu działają także wędliny, parmezan, które w nadmiernej ilości zaburzają równowagę kwasowo zasadową.

Czerwone mięso natomiast wymaga  większego wysiłku przy trawieniu, co powoduje produkcję soli kwasu siarkowego, który ma negatywny wpływ na skórę. Warto pamiętać, aby pić wtedy dużo wody żeby wypłukać uboczne produkty metabolizmu tak niekorzystne dla naszego organizmu, działających na szkodę naszej urody.

Wiedząc jak ważne dla naszej skóry, włosów i paznokci są wymienione składniki, warto pamiętać, aby dodatkowo uzupełniać dostarczanie odpowiedniej ilości płynów, co jest niezbędne dla prawidłowego nawilżenia skóry, włosów paznokci. Warto również pamiętać, że zdroworozsądkowe podejście do swojego odżywiania jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Nawet trucizna może być lekarstwem w minimalnych ilościach, nie zaszkodzi też trochę słodkości czy alkoholu u cioci na imieninach, za to może być zgubny nawet najzdrowszy pokarm, jeśli użyjemy go w nadmiarze. Warto wziąć jeszcze pod uwagę alergie pokarmowe i nietolerancje, ale na ten temat napiszę w innym poście. Który pokarm jest Waszym ulubionym? Nad czym nie możecie się pohamować z jedzeniem? 

Pozdrawiam serdecznie :)

47 komentarzy:

  1. Po twoim wpisie zrobiłam się totalnie głodna:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny wpis, mnóstwo przydatnych informacji o witaminach i tego, gdzie ich szukać :) Ale muszę przyznać, że zrobiłam się głodna i mimo później pory muszę coś zjeść :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Syllunia :* Też zgłodniałam pisząc ten post :D

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie konkretne wpisy w pigułce. Konkretna wiedza bez zbędnego za długiego gadania :D Super wpis !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Marzenko :* Nie lubię dużo gadać, nawet buzią :D

      Usuń
  4. Przyznaje, że kiedyś nie zwracałam uwagi na to co jadłam, co później odbijało się na mojej wadze. Teraz świadomie dokonuje wyborów :) Pyszny wpis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie się odbiły naleśniki i pierogi zeszłej zimy, do dziś mam problem ze zrzuceniem wagi :D Wyeksmitowałam białą mąkę z domu :D

      Usuń
  5. Dużo tego ! Wystarczy po prostu zdrowo się odżywiać - jeść to, co dobre dla zdrowia, odrzucając słodycze, czyli tzw. puste kalorie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warzywa i zdrowe tłuszcze ( jak migdały i oliwa z oliwek - najlepiej extra virgin, tłoczona na zimno)

      Usuń
    2. Masz rację Ula, chociaż od czasu do czasu mam taką potrzebę, zwłaszcza kiedy się uczę do egzaminów ;)

      Usuń
  6. ja mam właśnie niedobór witaminy B6

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama esencja :)i przydatny wpis. :*

    OdpowiedzUsuń
  8. trzeba jeść po prostu zdrowo, najlepiej dużo warzyw i nieprzetworzonych produktów. Trzeba pamiętać, że witaminy wchłaniają się dzięki tłuszczom, więc warto dodać wysokiej jakości oliwy ( do sałatek np. ), oczywiście extra virgin i najlepiej na surowo! Pysznie i zdrowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Danielo, muszę to dodać do wpisu, to bardzo ważne. Dziękuję za przypomnienie :)

      Usuń
  9. Bardzo fajny i przydatny post. Witaminy z grupy B są mega ważne. Często mamy niedobór cynku, selenu i mamy problem z włosami, zmieniamy kosmetyki, a wystarczy uzupełnić niedobory.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa Aniu, też czuję niedobór witamin i mikroelementów. Ściskam :)

      Usuń
  10. Bardzo ciekawy i pożyteczny post. Kwintesencja tego, co najważniejsze. 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agnieszko, bardzo mi miło czytać Twoje słowa :)

      Usuń
  11. Szczerze? Kompletnie nie znam się na tych wszystkich witaminach itp...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto to nadrobić, choćby dla własnego zdrowia :)

      Usuń
  12. Zawsze mieszają mi się witaminy z grupy b :-) W ogóle dobra ściągę zrobiłaś, wydrukować i trzymać pod ręką. Nie wiem, czy nie doczytałam, czy po prostu nie wspominasz o biotynie (H) - dla mnie to najlepszy ratunek dla włosów. Dwa tygodnie brania H i włosy przestają uciekać z głowy.

    OdpowiedzUsuń
  13. Słyszałam że ponoć surowe mięso wołowe jest super nawet niby jakieś okłady można robić na rany. Nie wiem ile w tym prawdy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ryzykowałabym,tym bardziej że surowe mięso szybko się psuje. Nie ufam takim dziwnym poradom.

      Usuń
    2. Też nie polecam, pisałam o tym jak oo ciekawostce:)

      Usuń
  14. Lubię Twoje wpisy za to że w większości są nasycone przydatnymi i rzetelnymi informacjami :) dieta wpływa cały nasz organizm i to jest coś niesamowitego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło <3 Dieta jest bardzo ważna nie tylko dla zdrowia :)

      Usuń
  15. Zdrowe odżywianie to podstawa do zdrowia i piękna w każdej dziedzinie, warto zwracać uwagę na to co jemy i pijemy.

    OdpowiedzUsuń
  16. Idę zrobić sobie zdrową kanapkę :) Masz rację od jedzenia należy zacząć.

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj, duzo wiadomości, ale jakoś dałam radę...:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super sciaga Dorotko, ostatnio zauwazylam, ze wiele ludzi przyjmuje rozne suplementy nie wiedzac, ze nie wszystko nam sluzy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oczywiście wszystko to wiem, ale zawsze warto o tym przypominać :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super przypomnienie 😉 Sama widzę po sobie, jak diametralnie zmieniła się moja cera po wprowadzeniu zdrowszych zasad odżywiania.

    OdpowiedzUsuń

☆ Jest mi bardzo miło, kiedy odwiedzasz to miejsce i zostawisz ślad. Jednak pamiętaj!

☆ KOMENTARZE ZAWIERAJĄCE LINKI, ADRESY BLOGA LUB REKLAMY NIE SĄ AKCEPTOWANE I TRAFIAJĄ DO SPAMU!

☆ Nie widzisz swojego komentarza? Prawdopodobnie pozostawiłaś w nim link. Zgodnie z obietnicą trafił do spamu 😄

Copyright © 2015 W Blasku Marzeń.
Szablon dostosowany przez: KAROGRAFIA